Thursday, February 16, 2012

cerita di jalanan

masih melangkah. atas jalan. rasa panjang dan lama aku di jalanan. tapi suara - suara tepi berbisik aku sudah di sepertiga jalan. sedikit teruja.

jalan yang ada bukan sesempurna tar yang baru di turap. lubang lopak rabak sana sini. ada kecik, ada besar, ada yang terselindung balik dedaun kering, ada yang terisi air, ada yang kontang.

ada sempat aku elak. selamat. jatuh? byk kali tak terbilang. tersangkut di lopak lopak kecil. mampu bangun. sendiri. masih selamat.

lubang besar? terbentang depan mata. elak. pasti. sentiasa selamat dari lubang besar itu. yg terselindung balik daun. tak nampak. tersadung lagi. jatuh. masih mampu bangun.

di depan ada hujung jalan. aku nampak tapi samar. menggapai tapi tangan tak sampai. ragu. mungkin hanya mainan mata. yang nampak hanya mimpi cuma.

kesat mata. jelas pandangan. sah. masih jalan tanpa penghujung. leka fikir ilusi atau nyata, terlupa pada kewujudan lubang lubang besar di jalan. selalu elak tapi kali ini. bummmm!! aku jatuh. kalah dengan permainan sendiri.

tak mampu keluar. butuh bantuan. perlu tunggu pada tangan lain datang membantu. sampai bila? tak boleh jdi. kena keluar jugak. dinding dinding lubang aku panjat. jatuh. bangun lagi. panjat lagi. secebis harap pada orang datang membantu. seluas lautan harap pada Dia mudahkan jalanku.

sampai atas. syukur tak terhingga pada Dia. terus berjalan. kembali berjalan. kaki capek, tangan sakit, badan letih, mata mengantuk. aku jalan jugak. ouchhhh!! paku! aku terpijak paku. berdarah. sakit. tapi kena jalan jugak.

dan terus berjalan. di depan ada simpang yang aku tak pasti laluan yang betul. di persimpangan di satiap laluan ada pagar yang menghalang. buntu.

berdiri disitu. ada air. tangan, muka, kepala dan kaki aku basah cermat. kumpul sedikit yakin. Allahuakbar. beristikharah harapkan pilihan yang benar. sungguh harapku hanya pada Dia. sebab aku pasti Dia tak pernah hampakan aku.

perjalanan aku teruskan di jalan. di mana akhirku? apa pengakhiranku? hanya Dia yang tahu.

p/s:

kawan2 sekapal..moga kita semua tabah melayar jalan~
GOOD LUCK!!

No comments: